לפני שבועיים התפרסמה ידיעה על אירוע חמור שהתרחש בביה"ח סורוקה ובמהלכו נפלה פגה בעת הלידה ושבועיים לאחר מכן נפטרה. מפרטי המקרה כפי שהתפרסמו, לא ברור אם אכן הייתה כאן רשלנות רפואית, אבל מקרה זה רק מבהיר עד כמה מקרי לידה יכולים להסתבך.
אחד המקרים השכיחים בתביעות רשלנות רפואית, הוא סיבוך בחדר הלידה. ביה"ח הממוצע עובר כעשרות לידות ביום, ולמרות שמדובר בהליך רפואי שגרתי ושכיח, לעיתים הוא עלול להסתבך. משנכנסים לחדר לידה לא ניתן לצפות את פני העתיד - מנוסות ככל שהאם והמיילדת יכולות להיות בלידות.
[מאת עו"ד לדיני נזיקין ליאור לויט]
בתי חולים נוהגים לכסות עצמם משפטית (ובצדק) באמצעות החתמתה של היולדת רגע לפני שמחדירים לה אפידורל, על מנת שלא יהיו חשופים לתביעות במקרה של סיבוך בעת הלידה . כאמור, בתי החולים למודי הניסיון ויעשו הכל כדי לחסוך לעצמם תביעות בגין רשלנות רפואית ובכדי לשמור על שמם הטוב.
חלק נכבד מהתביעות המוגשות בארץ שעוסקות ברשלנות רפואית קשור לרשלנות רפואית בלידה. לכך 2 סיבות עיקריות:
1. אורכה של ההתיישנות – תביעה בשל רשלנות רפואית מתיישנת רק כשהילוד מגיע לגיל 25
2. שכיחות לידות ביחס לאירועים רפואיים שונים.
אז מהי רשלנות רפואית בלידה?
רשלנות רפואית בלידה - האם מקרה של אבחון לא מדויק עונה על הגדרה זו? טעות רפואית בזמן הלידה יכולה להיות עילה לרשלנות? האם אי מסירת מידע מספק מצד ביה"ח או צוות הרופאים תיחשב רשלנות?כדי שנדע אם מדובר ברשלנות רפואית, יש לשאול שאלה אחת בסיסית - האם הצוות הרפואי פעל באופן מקצועי ומיומן, עפ"י כל הכללים, הנהלים והפרקטיקה הרפואית המקובלת בזמן זה ובנסיבות הנתונות?
לצורך הגשת תביעה עקב רשלנות רפואית המקור החוקי העיקרי עליו ניתן להתבסס הוא חוק זכויות החולה, תשנ"ו-1996 , פקודת הנזיקין (נוסח חדש), וכן פקודת הרופאים, תשל"ז-1976.
מהם המחדלים שמאפיינים רשלנות רפואית בלידה?
רשלנות רפואית בחדר לידה מתאפיינת במחדלים כמו מאבחון רשלני, אי מתן הסכמה של החולה להליכים כאלה או אחרים, אי מתן הסבר אודות סיכונים הכרוכים בטיפול וניתוחים מיותרים , טיפול לא מתאים בעובר, מתן תרופות לא מתאימות לאם ועוד.
איך ניתן להוכיח רשלנות רפואית בלידה?
יש להציג חוות דעת רפואית, על מנת להוכיח את הפרת חובת הזהירות ואת קיומו האפשרי של מחדל – שהביאו לנזק. הלכה למעשה, כדי להוכיח רשלנות נדרש קיומה של מסקנה חדה וברורה כי מי מהצוות הרפואי לא פעל באופן מקצועי והתרשל בתפקידו, שכן, היה עליו לצפות את הנזק האפשרי ולמנוע אותו בטרם.
יחד עם זאת חשוב להדגיש כי הגדרת הסבירות במקרה של רשלנות רפואית בחדר לידה נבחנת לפי שאירע בעת באירוע – ולא לפי הפרקטיקה הנהוגה בזמן התביעה.
כיצד פוסקים פיצויים בגין רשלנות רפואית במהלך לידה?
מקרים של רשלנות רפואית בלידות מאופיינים בסכומי תביעות גבוהים במיוחד, כאשר הכל כמובן ביחס ישיר למידת הנזק. באם נקבע כי הייתה רשלנות רפואית וקיים קשר סיבתי בין הרשלנות הרפואית לבין נזק הילוד או האם – אזי הסבל וההוצאות הכספיות יהיו קרוב לוודאי גבוהים מאוד וילוו את המשפחה הנפגעת לאורך כל חייה. לכן, ביהמ"ש לוקח בחשבון עובדה זו ומעריך את פסיקת הפיצויים באופן המתאים למקרה.
מהי רפואה מתגוננת?
כפי שציינתי קודם, חדרי הלידות בבתי החולים נוהגים לכסות את עצמם בגין תביעות – וכך נוצר מה שמכונה רפואה מתגוננת, גם אם בא הדבר על חשבון היולדת. כדי להימנע מתביעות הם נותנים המלצות שאינן בהכרח טובות ליולדת או לוולד, אלא בטוחות מבחינתם. בתי המשפט ערים לתופעה הזו ומשתדלים שלא להטיל חובת זהירות חמורה מדי על הצוות הרפואי, באופן שתביא להתרבות תופעת הרפואה המתגוננת.
מה כדאי לעשות על מנת להימנע מרשלנות רפואית בחדר לידה?
הרוב אינו נתון בשליטת היולדת. אולם המעט שהיא יכולה לעשות הוא לתשאל ולחקור את רופאיה – על הסיכונים והסיכויים שבטיפול מסוים כמו ניתוח קיסרי, אפידורל ולידת וואקום לעומת לידת מלקחיים. הצוות הרפואי מצידו צריך לזכור כי בסופו של דבר ההחלטה היא בידי היולדת מאחר ומדובר בגוף שלה.
למאמר נוסף על רשלנות רפואית בלידה